Inspiration & tips

Se till att bilresan blir ett nöje

Längtar du till gnistrande snö, härlig utförsåkning och varm choklad i stugan? Sportlovet närmar sig med stormsteg. Och för många innebär det skidsemester. Men för att komma till svenska fjället eller bergen söderut krävs en lång bilresa. Här kommer tips för att göra den så smidig som möjlig för hela familjen.

1. Låt barnen packa en liten väska själv.

Barn, oavsett ålder, tycker det är spännande att packa sin egen lilla väska att ha i bilen. Låt de ta med dricka, frukt, kanske lite godis och något att pyssla med. De yngre kommer antagligen ta med en bil som du tycker är onödig eller alldeles för många gosedjur, men låt dem själva bestämma över sin egen lilla väska. De viktiga grejorna kan du packa ner på ett annat ställe. Med stor sannolikhet kommer just den där bilen och de där gosedjuren att sysselsätta mer än något annat.

2. Förhindra åksjuka

Åksjuka är vanligast bland barn mellan 2-10 år. Att åka bil när man känner sig åksjuk är riktigt jobbigt. Det bästa är att somna eftersom balanssinnet blir mindre känsligt då. Annars finns det receptfria läkemedel på apoteket – både tabletter och tuggummi. Testa också åksjukearmbandet!

3. Fixa en skön sovplats

Det är skönt att sova bort några timmar i bilen. Då blir inte resan så lång! Men det är inte helt lätt att hitta en skön sovställning. Prova med en nackkudde som håller huvudet på plats, en mjuk och skön filt och kanske öronproppar.

4. Ladda med pyssel och lek

Problemet med bilresor är att få tiden att gå. Vinterns bilresa blir mer en transport än en upplevelse. Förbered med pyssel- och målarböcker, små resespel och pennor. Damma av en gammal klassiker som ”hänga gubbe” för de större barnen. Det brukar kunna roa ett tag.

5. Använd tekniken

Säga vad man vill om alla tekniska prylar men när man är på bilsemester är de en gudagåva. En Powerbank laddar enkelt upp mobilen, ett fodral med ställfunktion gör att du lättare kan se film på iPaden och en rolig spelkonsol i mindre format sysselsätter i timmar. Nintendo har flera bra varianter. Och glöm inte hörlurar – till alla – så att ni kan spela spel, lyssna på musik eller sätta på en ljudbok utan att störa.

Lycka till på resan!

Följ oss

Följ oss på Instagram och Facebook. Där får du information, erbjudanden, tips och inspiration!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email